Yhteiskunta on muuttumassa kovaa vauhtia valvontayhteiskunnaksi. Kaikkialla missä liikumme, jätämme sähköistä tai kemiallista jälkeä itsestämme. Muutama hetki sitten Taloussanomat kertoi siitä, että huolimatta ison veljen valvovasta silmästä, meidän on mahdollista kadota valvonnan piiristä. Näin siis teoriassa ja vain hetkiseksi. Heti kun astumme maksukorttien, kauppaliikkeiden valvontakameroiden tai tietokoneiden maailmaa, peli on menetetty.

Tänään bongasin aiheeseen liittyen pari muutakin juttua. IT- viikko kertoo, että EU parlamentaarikot ovat saaneet kuningasidean: tallennetaan kaikki google-haut kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Lakiuudistuksen perusteluna on tietysti varsin ajankohtainen aihe: napataan kiinni pedofiilit lapsipornon hakemisesta. Yritys hyvä kymmenen.

Lakiuudistus tarkoittaisi läpimennessään paljon muutakin. Jos ehdotus tulee voimaan se voi tarkoittaa sitä, että viranomaiset voivat käyttää google -hauista tallennettuja tietoja mihin tarkoitukseen haluavat. En voisi kuollakseni kuvitella haluavani tilannetta, jossa kaikki keski-ikäisen naisen elämään liittyvät google-haut tallentuisivat virkamiesten kummasteltavaksi pieneltä näytöltä.

No ehkä ei ole syytä huoleen. Nakertelemiseen, terveyteen ja yhteiskuntaan liittyvät hakuni tuskin kiinnostavat ketään, vai kiinnostavatko? Joka tapauksessa valvonnan mahdollisuus kasvaa, kun aletaan tallentaa ja arvioida ihmisten kirjoittamia hakusanoja

Toiseen ajankohtaiseen valvonta-aiheiseen juttuun törmäsin maikkarin verkkosivuilla. Holhousyhteiskunnan ykkösfani liikenneministeri Vehviläinen ehdottaa alkolukkoa jokaiseen autoon. Suhtaudun ehdottoman kielteisesti alkoholin ja autoilun sekoittamiseen. Jos otetaan ei ajeta, mutta.... kielteisesti suhtaudun myös aikuisten ihmisten holhoamiseen ja koko kansakunnan rankaisemiseen sen vuoksi, että toisilla ei korkki pysy kiinni.