Meidän perhe asuu 70-luvun lopulla nakerretussa talossa ja lämmittää yksinomaan öljyllä, paitsi silloin kun öljypoltin tilttaa tai öljy loppuu. Molemmat haaverit muuten tapahtuivat puolen vuoden sisässä. Öljyn loppuminen pahimpien pakkasten aikaan ja öljypolttimen pahimpien helteiden. Kyllä siinä äiti lämpeni, kun haki viiden litran kanisterillä kevyttä polttoöljyä läheiseltä huoltamolta ja toisaalta viileni kun kävi jääkylmässä suihkussa.

Haavereista huolimatta öljy on ollut helppo ja uskollinen kumppani. Nyt vaan on alkanut kotitaloudesta vastaavaa naisihmistä pelottaa, kun lainsäätäjät uhkaavat meitä omakotiasujia kasvavilla energiaveronkorotuksilla ja jossain takaraivossa kolkuttaa myös nykyisen energianlähteen hiipuminen. Huomaan miettiväni." Kuinkahan tässä käy - tuleeko öljystä helppo, mutta kallis kaveri?

Nykyisistä veroista löysin jotain tietoa työ- ja elinkeinoministeriön sivuiltakin. Rautalangasta vaan ei kukaa mallia tarjonnut siitä, mikä on vuoden 2011 tilanne, tai siitä eteenpäin. Riittääkö polttoainetta tulevinakin vuosina ja kuinka kalliiksi sen hinta kasvaa.

Uhka ajoi toimimaan. Minäpä ajattelin selvittää, mikä olisi se toinen mahdollinen ja kohtuuhintainen vaihtoehto öljylle. Sähkölämmityksen suljin pois jatkuvasti kasvavan sähköenergian hinnan vuoksi. Ajattelinpa siinä jotain vihreän suuntaistakin, pohtiessani että kotimainen uusiutuva energianlähde saattaisi olla aika mukava juttu.

Ei muuta kun googlettamaan "pientalojen energiaratkaisuja". Tulos oli jokseenkin hämmentävä. Hakutuloksena 3 100 sivua, joista suurin osa vaikutti palvelevan uuden talon rakentajia ei saneeraajia. Kokeilin myös valtion asuntorahaston (ARA) energia-avustusta koskevia sivuja ja törmäsin epätoivoisiin laskureihin, joiden täyttämiseksi minun olisi pitänyt tietää kevytöljylämmityksen hinta sentteinä per kilovattitunti, lämmitysjärjestelmän hyötysuhde ja muuta yhtä helppoa. Sillä lailla. Sekin tie tuli katsottua. 

Ei auttanut temmi, ei guugle eikä ara. Auttaisiko joku muu?

No mitäpä nainen tekee kun eteen tulee pulma - kilauttaa kaverille tietenkin. Niin siis minäkin ja ratkaisu oli oikea. Sitä kautta alkoi tulla tietoa entisen öljyn vaihtamisesta pelletiksi kustannusarvioineen kaikkineen. 

Sen verran hintavalta hanke kuitenkin vielä tuntui, että päätin siirtää sitä vuodella. Samalla säästin itseltäni päänvaivaa, kun ei tarvinnut lähteä soittelemaan teknisille myyjille sun muille niistä pellettipolttimoasioista. Energia-asioissa pääsin sentään sen verran eteenpäin, että sain tilattua taloomme ilmalämpöpumpun keventämään hiilijalanjälkeämme. Josko tuo "ILPU" myös keventäisi öljylaskua sen verran, että se pellettiurakka olisi mahdollinen ensi kesänä.

Summa summarum. Naisen logiikalla sähköiseen mediaan siirretty tiedonvälitys ei toimi, eivätkä temmit guuglet ja arat  auttaneet. Tarvittiin sitä henkilökohtaisempaa opastusta ja maallikon kielellä.

Joskus olen sellaista energianeuvojaa ääneenkin kaivannutkin, joka auttaisi meitä talotekniikkaa tuntemattomia näissä asioissa. Eikö tuo liene kansataloudellisestikin kannattava juttu, jos suomalaiset silla lailla pääsisisvät peninkulman eteenpäin ilmastonmuutoksen ehkäisyasioissa?

PS (14.8.2010): Kauppalehden mukaan Valtion budjetista on tulossa bingobudjetti meikäläiselle. Työni edellyttää oman auton käyttöä, eikä se öljy siis vaihdu ainakaan ennen ensi kesää toiseen lämmitysmuotoon.