Luulin olevani tavallisen juntti, kun en golfaa, minulla ei ole pikavenettä Päijänteellä ja vaihdoin shamppanjanvärisen citymaasturini tavallisen tummansiniseen Volvomerkkiseen farmariautoon alle puolen vuoden käytön jälkeen.

Pelastuksekseni (?) koitui taas Taloussanomat, jossa Katja Okkonen raportoi statussymbolien muuttumisesta Mika Banzariin ja Kati Okkoseen viitaten. Uusia nousevia arvoja ovat puhtaus, paikallisuus ja aitous, samoin kuin aika. Hitaammasta elämäntavasta on tullut todellista statusta. Banzar toteaakin Okkoselle: "Perheestä on tullut tietynlainen status. Ennen perheestä pois oleminen oli statusta, nyt on statusta saada olla perheen kanssa.

Artikkelin mukaan nykyiseen aikaan Suomessa eniten statusta kerryttää:

  1. Olla hyvä työssään
  2. Olla rakentanut omaisuutensa itse
  3. Hyvä yleissivistys
  4. Olla hyvä ja omistautuva isä/äiti
  5. Osata puhua sujuvasti montaa kieltä
  6. Selkeä elämänkatsomus
  7. Olla taitava käsistään
  8. Elää pitkässä ja vakaassa avioliitossa
  9. Antaa aikaa ja rahaa vähempiosaisten auttamiseen
  10. Oma tyyli

Että tuntuikin hyvältä, kun pystyi huutamaan hep ainakin seitsemän arvoisesti kymmenestä. Hyvän olon tunne katosi kyllä pian ensihuuman jälkeen.

Yhteiskuntatieteilijänä sitä on ollut hyvin tietoinen siitä, että vielä nykyisinkin absoluuttinen niukkuus eli se kun jokin on harvan ulottuvilla, tekee siitä tavoiteltavampaa. Rankalta ajatukselta tuntuikin se, että osa kymmenen listasta edustaisi sellaista niukkuutta, ettei siihen ole varaa kun pienellä eliitillä.