Työ ja elinkeinoministeriön sivuilla todetaan, että kaupunkipolitiikan keskeisin tavoite on erilaisten ja erikokoisten kaupunkiseutujen kilpailukyvyn vahvistaminen sekä elinvoiman, hyvinvoinnin ja yhteistyön edistäminen. Valtioneuvosto asetti helmikuussa 2007 kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmän, jonka toimikausi kestää vuoden 2010 loppuun. Yhteistyöryhmän tavoitteena on kaupunkiseutujen kilpailukyvyn edistäminen ja monikeskuksisen kaupunkiverkon vahvistaminen.Ohjelmallisena kehittämisen välineenä toimii kansallinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma. 

Jämsän seudulla kehittämistyö on keskittynyt pitkälti oman seudun kehittämiseen Keski-Suomen maakunnan osana. Jämsän, Jyväskylän ja Äänekosken kaupunkien yhteistyön tiivistyessä yhteisen koheesio- ja kilpailukykyohjelman myötä, omat kehitysnäkemykseni ovat laajentuneet myös maakunnan ulkopuolelle.

Kaupunkipolitiikan merkitys on laajenemassa keskittymiskehityksen myötä. Keskittymisestä seuraa väistämättä ainakin kahdenlaisia asioita:

  • Päätöksenteko keskittyy, sillä kaupunkien puhemiehet saavat aikaisempaa enemmän valtaa yhteisesti päätettävistä asioista.
  • Palvelut keskittyvät sinne, missä asiakkaat ovat, eli suurempiin keskuksiin.

Kehityksestä ei tarvitse olla iloinen, mutta sen suunta on tunnistettava ja hyväksyttävä, jotta pienissä kunnissa ja pienillä kaupunkiseuduilla kyetään varautumaan edessä olevaan. Yksi tarpeellinen keino varautua tulevaan on tehdä yhteistyötä niiden kanssa, joilla on valta on. Niinhän se on meloessakin - virrassa voi säilyttää kajakin ohjattavuuden ja meloa kaatumatta vain siten, että meloo virran mukana.

Jämsän seudulla on aina mennyt hyvin. Perusteollisuus tuottaa lisäarvoa ja elinkeinorakenne on uusiutumassa sekä matkailuteollisuuden että ilmailu- ja komposiittiteknologian myötä. Huoletonna ei voi silti olla, sillä tilastot ja otsikot eivät puhu puolestamme:  työpaikkoja katoaa, muuttovirta vie pois päin ja osaajista käydään kiristyvää kilpailua.

Olen aina kysyttäessä muistanut tuoda esiin sen, että työssäni en voi olla politiikan tekijä. Nyt ajattelen toisin, sillä koen olevani yksi jämsäläisistä kaupunkipolitiikan tekijöistä. Kun kaupunkipolitiikasta on vastavoimista huolimatta tulossa selkeästi aluepoliittista valtavirtaa, pitäisi seudulla havahtua laajasti keskustelemaan siitä, millä tavoin kaupunkipolitiikan virrassa melotaan ja ketkä melaan tarttuvat. Melotaanko vastavirtaan ja ajatellaan ettei asia meille kuulu vai päätetäänkö säilyttää tämän purkin ohjattavuus tyvenessä ja tyrskyssä? Selvää on se, että melomalla yksin ja vastavirtaan tämä purkki haukkaa vettä tai kaatuu ennen pitkää.

Ajatuksia kaupunkipolitiikasta:

Kuntaliiton kaupunkiaiheisia julkaisuja
Kaupunkipolitiikan periaatepäätös
Suuntana uusi Jyväskylä - nyt tarvitaan tahtoa ja tavoitteita
Suurten kaupunkien tulevaisuus ja tulevaisuuden kaupunkipolitiikka
Jyväskylän kaupunki: kirjoituksia kaupunkipolitiikasta