Johan tänään kiukkusuoni taas alkoi sykkiä, kun kuuntelin uutisvirrasta Tampereen kaupungin linjausta, jonka mukaan kaupunki ei enää maksa palkkaa työuupumuksesta kärsiville.

Tosihan on, että varmasti on niitä joilla se lääkärihoitajan ovi käy tiuhaan ja sairaslomaa otetaan kun ansaittu vuosiloma koetaan liian lyhyeksi. Näinhän on ollut aina, ainakin jos uskoo Kauppalehdessä julkaistun uutisen kommenttivirtaa ja miksi en uskoisi.
Työuupuneita siis syytetään laiskuudesta, ainakin nimettömien kirjoittajien toimesta. Löysin asiaan liittyen jo historiallisen (vuodelta 2001), mutta ajankohtaisen Tiedelehden artikkelin, jossa kerrotaan työuupumuksen väijyvän yrityskulttuurissa. Artikkeliin sisältyy yksi oivallus, jonka haluan tähän kirjata:

"Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön, totesi eräs it-alalla toimiva johtaja tv-dokumentissa. Sanonta viittaa melko yleiseen näkemykseen, jonka mukaan työuupumus on yksilön ongelma. Se, joka ei jaksa, on heikko tai laiska. Hänen pitää mennä lääkäriin, hakea ilopillereitä ja ottaa pari päivää vapaata. Jos tämä ei riitä, hänen täytyy viedä ongelmansa mielenterveyden asiantuntijalle.
Mutta ihmiset haluavat tehdä töitä, eivät he ole laiskoja. Itse asiassa laiskat, työstään viis veisaavat eivät väsy. Eikä ihmisiä, jotka painavat pitkäänkin 10-20 tunnin työpäivää,  voine sanoa heikoiksi."


Asiaan liittyvä murheellinen fakta onkin se, että uupumuksen vuoksi sairaslomalla olevista moni on oikeasti uupunut ja syy sille on huono henkilöstöpolitiikka, liian suuri työkuorma, runsaat ylityöt ja huono johtaminen.

Esimerkkejäkin uupuneista piisaisi ihan ystäväpiirissänikin. Yksilöiden tarinat eivät kuitenkaan ole tämä blogitekstin tärkein asia, vaan nykyisen työelämän mitoitus- ja johtamisongelmat ja ennen kaikkea se surullinen tosiasia että työnantaja on siirtämässä vastuuta työperäisen sairauden kustannuksista yksinomaan työntekijöiden maksettavaksi.

No se siitä kiukkusuonesta. Lopuksi on kai todettava että kun ei työnantajalla arkijärki tunnu riittävän, onhan onneksi aina olemassa juristi, jolta voi asiat tarkistaa. Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen toteaakin Maikkarin nettisivuilla:"Sairauden kaltainen työuupumus on peruste sairauslomalle ja palkkaa on maksettava."